Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Αφιέρωμα 11η Σεπτέμβρη #1 (George Carlin)

Ως γνωστόν σήμερα συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους και το Πεντάγωνο, από τη μέρα που άλλαξε τις ΗΠΑ και τον κόσμο. Είναι λοιπόν μια καλή αφορμή να δούμε πως αυτό το μεγα-γεγονός επηρέασε, εκτός όλων των άλλων, και το stand up comedy. Ή καλύτερα να δούμε μέσα από το stand up και από διάφορες οπτικές γωνίες, το πόσο καταλυτικό ρόλο έπαιξε.
Αν υπήρχε ένας κωμικός που ένιωσε αμήχανα όταν είδε το WTC να καταρρέει, αυτός βέβαια είναι ο George Carlin. Όχι μόνο γιατί μεγάλωσε και έζησε στη Νέα Υόρκη, αλλά και γιατί μόλις δυο χρόνια πριν είχε μιλήσει για όλα αυτά που αργότερα έγιναν πραγματικότητα.
Στο παρακάτω βίντεο που έχουμε δει και παλιότερα, από την παράσταση "You are all diseased" του 1999, μιλάει για το πως μπορείς να μαχαιρώσεις έναν πιλότο με ένα μαχαίρι και για το ότι ένα αεροπλάνο ποτέ δεν μπορεί να είναι απόλυτα ασφαλές. Κι αφού τα βάζει με την ασφάλεια στα αεροδρόμια καταλήγει ότι η τρομοκρατία μπορεί να είναι μια συναρπαστική μορφή διασκέδασης.

Φυσικά όλα αυτά, που μετά τις 11/9 δεν θα μπορούσαν καν να υπονοηθούν, δεν ήταν καινούρια για τον Carlin. Ήδη από το 1992, στην παράσταση "Jammin in New York" είχε εξηγήσει το πόσο λατρεύει τις κακές ειδήσεις, τις καταστροφές και τα ατυχήματα...


Προφανώς μετά τις 11/9, ο Carlin δε θα μπορούσε να επαναλάβει αυτές τις "σκέψεις", τουλάχιστον όχι αμέσως. Μάλιστα αναγκάστηκε να αλλάξει τον τίτλο του DVD που θα κυκλοφορούσε το Φθινόπωρο του 2001 και θα λεγόταν "I like it when a lot of people die"(!!!). Τελικά το DVD κυκλοφόρησε το Δεκέμβρη του 2001 με τον πολύ λιγότερο ενοχλητικό τίτλο "Complaints and grievances" και περιέχει ένα μικρό κομμάτι για τα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη. Σε σχέση με τα προηγούμενα και δεδομένου του τι έχει πει γενικά στην καριέρα του ο Carlin, μοιάζει επιφανειακό και αγχωμένο. Τι περισσότερο θα περίμενε κανείς όμως, λίγες εβδομάδες μετά τις επιθέσεις, όταν ακόμα και το πιο αθώο αστείο (όπως θα δούμε και στα επόμενα μέρη του αφιερώματος) ήταν αδιανόητο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου